Yrittäjän hyvinvointi

24.08.2018

Jokainen meistä varmaan tietää tunteen, kun rankan työpäivän jälkeen pääsee viimein kotiin ja lysähtää sohvalle. Sieltä nouseminen tuntuu epämiellyttävältä sekä vaikealta. Mutta kun pitäisi nousta.

Nuoruudessani tein säännöllistä yötyötä, pitkiä vuoroja, jotka sisälsivät sekä liikettä että istumista. Askelmittari olisi paahtanut punaisena. Vapaa-ajalla lähinnä istuin, tietokoneella, autossa tai kahvilassa, ja vetosin siihen, ettei minun tarvitse työn ulkopuolella rehkiä, työ itsessään kun on raskasta. Ruokavalio koostui lähinnä rullakebabeista ja lihapiirakoista. En tiedä millä nuoruuden taialla sitä jaksoi sekä pysyi hoikkanakin. Totta on kuitenkin että olisin jaksanut vielä paremmin kun olisin pitänyt itsestäni huolta.

Esikoisen saatuani käänsin kelkkani ja elämääni tuli liikunnan ilo sekä itse tehdyt ateriat. Ääripäähän on terveellisyydessäkin menty, minä kun olen helposti innostuvaa ja heittäytyvää sorttia, mutta tasapaino on löytynyt. En voisikaan tänä päivänä enempää paasata semmoisesta asiasta kuin itsestään huolehtiminen!

Koen että yrittäjänä, fyysisen työn yrittänjänä, minulla on vieläkin suurempi velvollisuus pitää itsestäni huolta, jotta voin palvella asiakkaitani parhaalla mahdollisella tavalla. Ilman turhia kremppoja ja väsymystä.

Arkeeni kuuluu säännöllisesti kuntosalilla käynti ja tähän saan hienosti yhdistettyä joko kuopuksen lapsiparkin (mistä hän tykkää paljon) tai lapsijumpan. Tai kun muu perhe menee uimaan, minä vetäydyn salille, koska en välitä uimisesta. Lenkit koirien kanssa tietysti, sen takia alunperin hankin koiran, jotta joku pakottaa ulos. Ruuan kanssa olen ollut hysteerinen, nyt vain epäluuloisen varovainen, mutta ajatus on edelleen siinä, että ruoka olisi ravitsevaa ja siitä saa tarpeeksi energiaa. Pienillä kaloreilla ei jaksa mutta paljolla kaloreilla, jotka tulevat vääristä lähteistä, ei myöskään jaksa.

Liikkeen ja ruokavalion lisäksi olen panostanut hyvällä hierojalla käyntiin. Aluksi oli vaikeaa käyttää itsensä hemmotteluun rahaa, mutta äkkiä ajatus muuttuikin työkyvyn ylläpitämiseksi. Tottakai pidän yllä työkykyäni! Kampaajalla käynti on hemmottelua, sen vielä jätän muille. Hieroja on käytännössä poistanut kokonaan aiemmin jatkuvat päänsäryt sekä selkäsäryt, jotka vaivasivat jo työntekoakin. Oli vaikeaa kumarrella kun selkä kinnasi vastaan. Nyt yletän varpaisiini, kivuitta.

Tasapainoa tälle kaikelle kolmen lapsen ja kolmen koiran yrittäjä-arjessa, missä mies viettää paljon aikaa poissa kotoa, eikä lastenvahteja lähettyvillä ole, hain hyvinvointivalmentajalta. Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan! Periaatteessa tiesinkin jo, mitä minun piti tehdä, mutta hyvinvointivalmentajan avulla sain ystävällisen potkun persuksille ja asioille tapahtuikin jotain pelkän jahkailun sijaan.

Valmennus päättyi nyt kesällä, mutta edelleen muistelen sieltä saatuja oppeja ja pyrin elämään niiden mukaan. Lisäksi sain tutustua aivan ihanaan ihmiseen!

Kuinka paljon liikettä sinun päivääsi ja viikkoosi mahtuu? Voittaako sohva esimerkiksi lasten kanssa riehumisen? Yllättääkö nälkä jatkuvasti, kuin puskista, ja tilattu pizza kuulostaa ainoalta ensiavulta? Ylipäätään, elätkö sellaista elämää kuin haluaisit? Moni elää "sitku-elämässä", sitten kun laihdun, sitten kun tulee kevät, sitten kun työt vähenee jne jne.

Sinulla on vain yksi sinä, rakasta sitä.