Nopeat siivousvinkit yllätysvieraiden varalle

07.02.2019

Epäsiisti koti ahdistaa mutta niin ahdistaa siivouskin? Nopeat siivousvinkit!

Yleinen siisteys

Huolehdi säännöllisestä siisteydestä niin yleiskuva on raikkaampi. Vaikka koti olisi viimeisen päälle järjestyksessä ja kauniisti sisustettu mutta selkeästi likainen, ei se ole kaunis. Tarvittaessa käytä ostettua siivouspalvelua apuna. Kotitalousvähennyksen jälkeen maksettavaa ei jää paljoakaan.

Muista että epäjärjestys ja epäpuhtaus ovat eri asioita. Jokaisen yllätysvieras ymmärtää varmasti kenkäkaaoksen eteisessä tai lasten lelut pitkin lattioita, mutta jos sisäilma haisee ummehtuneelle ja vierasta tervehtii villakoirat ja keittiön pöydillä on vuoden vauvansosekerrokset, ei vieraita varmasti kovin usein huvita tulla kylään.

WC

Harjaa pöntöstä jarrujäljet heti niiden ilmestyttyä, pinttynyttä likaa on hankalampi irroittaa eikä yllätysvieraat haittaa. Muista myös pestä sekä vaihtaa harjaa aika ajoin, antiikkinen vessaharja, josta roikkuu jotain paperintapaista, on oksettava.

Tiskiharja on oiva apuri hammastahnatahrojen irroituksessa ja mikrokuituliinalla pyyhit nopeasti altaan reunat sekä hanan. Tähän et edes tarvitse pesuainetta mutta jos sitä haluat käyttää, kannattaa pesuaine säilyttää vessassa käden ulottuvilla.

Pidä peili puhtaana. En tiedä mistä kaikki roiskeet löytävät tiensä peilipinnoille mutta niitä vain tulee. Käytä nukkaamatonta liinaa.

Keittiö

Pidä keittiö siistinä. Tyhjennä tiskikone pian pesun jälkeen ja voit täyttää sitä likaisilla sitä mukaa kun aterioit tai kokkaat.

Pidä pöytätasot puhtaina murusista ja tahroista, pyyhi sotkut heti tiskiliinalla, huuhtele se ja ripusta kuivumaan. Näin se ei kerää niin kovasti pöpöjä ja ala haisemaan. Muista vaihtaa liina tarpeeksi usein, itse käytän mikrokuituliinoja, jotka pesen parin päivän välein.

Ruokapöytä ei ole tavaroiden sijoituspaikka - edes väliaikaisesti. Kukaan ei halua ruokailla tavaravuoren kaatuessa lautaselle.

Pieni rikkaimuri on kätevä väline keittiössä, ellei omista yhtä ahneita koiria kuin meillä. Rikkaimuri tulee kuitenkin halvemmaksi.

Tavarat paikoilleen

Jokaiselle tavaralle on hyvä olla olemassa oikea paikka, jonne se käytön jälkeen löytää tiensä. Itse kerään iltaisin olohuoneesta lasten lelut laatikoihinsa sekä oion eteisen kenkärivistön. Kenkiä ei muuten meillä ole esillä kuin juuri käytössä olevat, muut kauden kengät ovat oven takana piilossa sekä tulevan kauden kengät komerossa saakka varastoituna.

Imuroi edes vähän

Lapsettomassa ja lemmikittömässä perheessä ei varmastikaan tarvitse imuroida yhtä usein kuin meillä. Kolme lasta ja kolme koiraa tarkoittavat vähintään kahta imurointia viikossa - yleensä kolmea. Joka kerralla ei tarvitse imuroida nurkkia myöten, ota näkyvät ja käytetyimmät alueet. Robotti-imuri on myös iso apu.

Valmista!

Kun kaikki tämä on tehty, onko aikaa mennyt puoltakaan tuntia? Päivinä, jolloin et imuroi, ei edes sen vertaa. Perusteellisemman siivouksen aika on sitten huomenna. Tai ylihuomenna. Ehkä.