Muuttosiivouksen syvin olemus

15.05.2018

Meistä jokainen on varmastikin joskus muuttanut ja tunnistaa sen stressin kun laatikot pitää organisoida paikasta A paikkaan B, kantoapua pitää lahjoa tuttavapiiristä. Sitten pitäisi vielä siivota sekä uudella kodilla että vanhassa! Parhaimmillaan tämä pitää hoitaa yhden päivän aikana kun uudet asukkaat odottavat kärsimättömänä.

Miten helpottaa muuton aiheuttamaa verisuonten tykytystä otsalla? Muuttofirman tilaaminen on loogista, heillä on autot ja kantajat ja tavarat siirtyvät nopeasti ja organisoidusti. Kannattaa toki varmistaa että yrityksellä on vakuutukset vahinkojen varalle. Ulkoistettu muuttosiivous on oman epävirallisen tutkimustulokseni perusteella harvinaisempaa kuin muuttofirman tilaaminen. Mutta sen sijaan että pyyhit nurkkia kahdessa kodissa, sen voisi hoitaa joku toinen.

Mitä sitten pitäisi siivota? Lähtökohtaisesti siivouksen jäljen tulee olla niin hyvä kuin sinulla itselläsi olisi hyvä fiilis muuttaa siihen kotiin. Joskus vuokranantajalta saa siivouslistan. Kaapit, ovet ja ovenkarmit, roiskeet seiniltä, ikkunat. Jääkaappi ja pakastin tulee yleensä sulattaa mutta vähintäänkin pyyhkiä puhtaaksi. Uunin voi pestä jo etukäteen ja säästää muuttopäivänä heti rutkasti aikaa. Liesituulettimen suodatin, milloin olet sen puhdistanut? Lattiakaivot on myös hyvä puhdistaa.

Lista ei ole kovin pitkä mutta varsinkin pitkään samassa paikassa asuessa tulee laiminlyöneeksi joitain alueita kotona. Esimerkiksi ne taaperon keittiön kattoon ampumat soseet voivat viettää siellä vuosiakin, silmä tottuu. Valkoiset ovenkarmit tummuvat huomaamatta ja käsistä tarttuneeseen tahmaan tottuu.

Yhdellä muuttosiivouskeikalla siivosin pelkästään keittiötä useamman tunnin. Lähes joka kaappi oli kellertävän tahman peitossa ja uuni oli hurjan näköinen. Ikkunanpesuunkin peruskokoisessa kaksiossa tai kolmiossa saa varata ihan tunteja aikaa. Ikkunanpesukin on tietysti järkevää suorittaa etukäteen jos siivouksen hoitaa itse.

Perusteellinen siivous ei siis ole sitä varten että vuokranantaja on ylitarkka valittaja tai että uuden asukkaan on mukava asettua, vaan kyse on myös asunnon (epä)säännöllisestä perusteellisesta siivouksesta. Jollainen usein jää tekemättä ilman "hyvää syytä".

Kauhulla odotan omaa muuttopäivääni joskus tulevaksi, kun tavalliseen ylläpitosiivoukseenkin saa tämän sirkuksen kanssa kulutettua rattoisasti koko päivän!

Pidetään huolta kodeistamme, eikös?