Aika järjestää kaappien sisältö!

04.03.2019

Ihana aurinko ja ihana lämpö! Suupielet suuntaavat väkisinkin ylöspäin ja aamuisin herää pirteänä. Mutta tuo valo tuo näkyviin myös talven laiminlyönnit siivouksessa sekä likaiset ikkunat. On siis suursiivouksen aika!

Kaiken muun siivouksen ohella kevät on hyvä aika kurkistaa myös kaappien perälle ja heittää pois kaikki turha. Oma häpeäpilkkuni on keittiössä sijaitseva "paperikaappi", eli kaappi, jonne työnnän kaiken arkistointia odottavan paperin sekä korjausta odottavat vaatteet, lasten askartelutarvikkeet, koulutodistukset yms yms.

Älä haukkaa liian suurta urakkaa kerralla vaan aloita yhdestä kaapista. Varaa reilusti aikaa, sillä kiireessä ei tule hyvää jälkeä vaan pahimmillaan työnnät tavarat takaisin kaappiin. Lajittele kaapin sisältö neljään kasaan: kaapissa säilytettävät, muualle säilöön menevät sekä pois kotoa lähtevät eli roskat sekä eteenpäin lahjoitettavat.

Konmaria mukaillen, mieti jokaisen tavaran kohdalla tarvitsetko sitä oikeasti. "Joskus ehkä" tai "varmuuden vuoksi" ei riitä. Todennäköisesti tarpeen ilmaantuessa et edes muista että sinulla on korvaava tavara tai missä se on. Tunnesyyt on toinen, miksi erinäistä tavaraa säilytetään nurkissa. Joku on antanut sinulle esimerkiksi kukkamaljakon mutta se on niin ruma ettet halua sitä esille. Et kuitenkaan raaski pistää sitä pois. Tai lasten vanhoja vaatteita, joissa he näyttivät niin söpöiltä. Jos esine tuottaa sinulle iloa, pidä se toki. Muista nauttia sen tuomasta ilosta äläkä piilota sitä takaisin kaappiin odottamaan seuraavaa kevättä.

Lasten ikivanhojen koulutodistusten sijaan voisi säilyttää vaikka joitain heidän piirrustuksiaan ja pitää vaihtuvaa näyttelyä seinällä. Ja kaikki ne söpöt vaatteet kannattaa antaa eteenpäin ja säilyttää ihan joku rakkain vaatekappale.

Jos itselle tavaroiden läpikäyminen on tuskaisaa, pyydä joku avuksesi. Yhdessä aika kuluu nopeasti ja saat toisenkin näkökulman tavaroihin, kannattaako niitä säilyttää vai pistää pois. Kun valitsemasi kohde on läpikäyty, lopeta siltä päivältä ja palkitse itsesi vaikka hyvällä ruualla. Jatka projektia toisena päivänä ettet uuvu.

Järjestä tavarat takaisin kaappeihin, vie roskat roskiin ja eteenpäin lahjoitettavat heti eteenpäin. Älä missään nimessä vie pussia esimerkiksi autotalliin odottamaan, sillä sille tielle se jää.