Aika joulusiivouksen

10.12.2018

Joulu on mielestäni ihana juhla! Silloin perhe kokoontuu yhteen, sauna on lämpimänä ja pöytä katettu täyteen herkkuja ja on lupa syödä aamusta iltaan. Lahjat on hankittu ajatuksella ja lasten innostus tarttuu itseenkin. Rauha ja tyytyväisyys leijailevat kodissa.

Vaan onko näin?

Joissakin kodeissa joulutuska alkaa verhojen vaihdolla marraskuussa. Ne ensin etsitään jostain jemma-nimisestä paikasta, pestään ja silitetään. Sen jälkeen käydään läpi kaapit ja komerot ja pyyhitään vuoden aikana kertyneet pölyt. Joulumattoja ei saa unohtaa. Tiuskitaan muulle perheelle kun he eivät ymmärrä auttaa.

Koristeet tulee laittaa paikoilleen ja valosarjat ripustaa jouluverhojen seuraksi. Sauna, se kuuluu tietysti pestä juuri ennen aattoa ja milloinkas uuni on viimeeksi puhdistettu?

Lapset ovat ruksineet lelukuvastoista lähes kaikki lelut ja niitä metsästetään kaksi päivää ennen joulua muutaman muun ihmisen kanssa kaupoissa. Omat vanhemmat eivät tarvitse mitään mutta eihän heitä kehtaa ilmankaan jättää. Miehelle ostetaan taas sukat ja itselle kylpyläloma koska joulun aika on rankkaa.

Aattona huomataan että unohtui tilata pukki ja lahjojen ilmestymisessä käytetään kaikki luovuus. Joulupöydästä lapset eivät suostu syömään muuta kuin riisipuuroa ja väsykin alkaa olla kun he ovat heränneet jo viideltä aamulla odottamaan lahjoja.

Vaikkakin kaiken tämän kiireen ja stressin kruunaa onnellisten lasten ilmeet, voisiko sitä stressiä helpottaa jotenkin?

Oman näköinen joulu

Äitini kuoleman jälkeen yritin suorittaa joulua kuten hän teki. Juurikin ne siivoukset, verhot, samat ruuat ja aikataulut. Olikohan toisen joulun jälkeen kun havahduin ettei tämä ole se joulu, jota haluan viettää. Haluan rauhoittua ja syödä.

Niinpä meidän perhe luopui jouluruuista, mitä kukaan ei oikeasti halunnut syödä eikä jouluverhoja ilmestynyt enää ikkunoihin eikä kyllä yhtä ainutta jouluasetelmaa lipaston päälle. Mutta kuusi on aina koristeltu runsaasti, valmistettu paljon hyvää ruokaa ja nautittu yhteisestä vapaa-ajasta. Nämäkin pyhtä kun on aikanaan vietetty töissä.

Joulu on joulu ilman puhtaita komeron nurkkiakin ja sen saunan voi pestä vaikka uutena vuotena. Tai myöhemmin. Jos kuitenkin kaipaat perusteellisempaa siivousta jouluksi etkä itse halua siitä stressiä ottaa kun on monta muutakin muistettavaa asiaa, osta joulusiivous. Elämä helpottuu kummasti, lupaan sen.

Oikein ihanaa joulun odotusta teille jokaiselle!